hai..jangan lupa tinggal jejak anda.jangn lupa comment blog kita.terima kasih

Teman kecewa..?


Ape yang perlu kita lakukan…

Pernah tak teman baik kita menghubugi kita dan dia menangis teresak-esak.? Suaranya amat sedih menceritakan hubungannya bersama teman lelaki yang berantakan. Apa yang perlu kita lakukan,,Kat sini saya kongsi bersama anda tips nya:

  1. Dengarkan
Kadangkala bila teman kita bercerita dia hanya mangharapkan agar kita hanya mendengar.Dia tidak inginkan sebarang nasihat atau kata-kata lain dari mu.Apa yang penting baginya ialah kamu berda di sisinya..So dengar je rintihan  dan bebalan dia.
  1. Selalu ada
Di saat dia ingin menghapuskan rasa kecewa dan tekanannya, pastkn kita meluangkan masa bersamanya. Ajaklah dia pergi bersiar-siar atau melakukan perkara yang disukainya. Semoga ia membantu  menghilangkan rasa duka di dalam hatinya.
  1. Membuka ruang fikirannya
Ketika dia berada dalam keadaan yang berduka mungkin dia tidak mampu berfikir dengan tenang. Mungkin juga dia akan berpatah balik setelah meninggalkan si dia. Jika sebelum ini kita merasakan kekasihnya memang tidak sesuai dengan temanmu, pastikan kita mampu menyakinkannya bahawa keputusan yang dibuat adalah terbaik. Yakinkan temanmu bahawa dia telah mengambil tindakan yang betul. Tindakannya ini menberi kebaikan kepada kedua-dua pihak.
  1. Peluang membina kehidupan yang lebih baik
Yakinkan pada sahabat kita yang perpisahan ini adalah peluang untuknya memulakan kehidupan yang lebih baik. Bantu dia untuk meluaskan pergaulan.
  1. Ke luar rumah
Seringkali ada yang menyendiri dan meratapi nasib diri setelah ditinggalkan kekasih. Sekarang bukan masanya  untuk menghabiskan sekotak tisu menangisi apa yang berlaku, sedangkan si dia sedang bergembira dengan kekasih baru. Kita perlu menyakinkan sahabat, bahawa dia tidak perlu menangisi kehilangan lelaki yang tidak pandai menghargai cintanya.

                                                                                                 No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...